شهاب الحکمة در آداب و اخلاق و حکمت عملی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
     
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۰۷

    شهاب الحکمة در آداب و اخلاق و حکمت عملی
    شهاب الحکمة در آداب و اخلاق و حکمت عملی
    پدیدآورانبحرانی، یحیی بن حسین (نويسنده) روشن‌ بین‌، عبدالله‌ (محقق)
    عنوان‌های دیگرالشها‌ب‌ فی‌ الحکم‌ و الاداب‌. فا‌رسی‌ - عربی‌ ** رسا‌لة‌ تذکرة‌ المجتهدین‌ فی‌ تراجم‌ مشا‌یخ‌ الشیعة‌ ** مشتمل‌ بر هزار و صد بیست‌ حدیث‌ نبوی به‌ اضا‌فه‌ حدود ۵۸۰ آیه‌ و حدیث‌ دیگر در تعلیق‌: ترجمه‌ الشها‌ب‌ فی‌ الحکم‌ و الاداب‌
    ناشردار الامین للنشر و التوزیع
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1384ش
    چاپ1
    شابک964-92496-2-1
    موضوعمحمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - کلمات قصار - احادیث شیعه - قرن 10ق. - احادیث اخلاقی - قرن 10ق. - نویسندگان شیعه - مجتهدان و علما
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1384 9041ش3ب 142/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شهاب الحکمه در آداب و اخلاق و حکمت عملی، ترجمه فارسی کتاب «الشهاب في الحكم و الآداب»، نوشته شرف‌الدین یحیی مفتی بحرانی از اکابر علمای قرن دهم هجری است که به‌انضمام «رسالة تذكرة المجتهدين في تراجم المشايخ الشيعة»، از همین مؤلف، با تحقیق، تصحیح، ترجمه و تعلیقات عبدالله روشن‌بین (حکمت)، منتشر شده است.

    کتاب «الشهاب في الحكم و الآداب»، گنجینه‌ای است از آداب و اخلاق حکمت عملی، از احادیث نبوی(ص) و یکی از نفایس کتب حدیث است که از قرن دهم، به یادگار مانده است. این کتاب، شامل حدود 1120 حدیث شریف نبوی است که به‌طور مرسل نقل شده و سی باب آن، به اسلوب حروف الفبا ترتیب داده شده است. مترجم این احادیث را که تماما پشت سر هم و فشرده نوشته شده بوده را از هم جدا کرده و آنها را شماره‌گذاری نموده تا از آن بهتر استفاده شود و همه آنها را به فارسی ترجمه نموده تا برای عموم، سودمند باشد. در ضمن، تعلیقاتی نیز در زیر بعضی از احادیث که احتیاج به شرح و توضیح داشته، بر آن افزوده است و در آن شرح و توضیح، سعی کرده است که از آیات قرآن و احادیث و روایات پیامبر(ص) و ائمه(ع) با ذکر سند استفاده کند که قابل وثوق باشد. لذا حدود 580 آیه و حدیث دیگر نیز در تعلیقات نقل کرده که با تعداد احادیث متن کتاب، به 1700 عدد رسیده است[۱].

    شیوه نگارش مطالب بدین صورت است که ابتدا متن عربی روایات، ذکر شده و در ادامه، ترجمه آن ارائه گردیده و سپس، توضیحات مترجم، در قالب «تعلیق»، در داخل کادر، ارائه شده است. مترجم اصل امانت در ترجمه را به‌خوبی رعایت کرده و ترجمه‌ای روان و سلیس، از متن، ارائه نموده است.

    در پایان کتاب، مجموعه‌ای با عنوان «تذكرة المجتهدين» از همین مؤلف آمده است که اثری منحصربه‌فرد بشمار می‌رود[۲]. این اثر، رساله‌ای است در احوال و تذکره حدود 114 نفر از اکابر علما و مشایخ مشهور شیعه از زمان امام حسن عسکری(ع) تا قرن دهم هجری که به‌طور اختصار، نوشته شده است که اول آنها علی بن ابراهیم صاحب امام حسن عسکری(ع) و آخرشان شهید ثانی، زین‌الدین علی بن احمد عاملی است که در سنه 965ق، به شهادت رسید. این رساله در پیش نویسندگان کتب تذکره و رجال، بسیار ارزنده بوده، به‌طوری‌که در اکثر کتب تذکره و تراجم مشایخ و رجال شیعه، مکرر از آن استفاده و نقل شده است؛ به‌ویژه صاحب کتاب «رياض العلماء» علامه افندی (متوفی 1130ق) که از آن بسیار استفاده و نقل کرده است و صاحب «روضات الجنات»، «أعيان الشيعة»، «الذريعة إلی تصانيف الشيعة» و سایر نویسندگان کتب رجال و فهارس که همگی متأخرین بودند، اکثرا از همان «رياض العلماء» استفاده و نقل نموده‌اند که به نام‌های مختلف و مشابه مانند: رساله «مشايخ الشيعة»، «تراجم مشايخ الشيعة»، «تذكرة المجتهدين في أحوال مشايخ أصحابنا» و «أسامي المشايخ في ذكر علماء الشيعة» آمده است. در این رساله، مؤلف، تذکره هر دو استاد خود، شیخ علی کرکی و شیخ حسین صیمری را بیان نموده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مترجم، ص15-16
    2. ر.ک: طلیعه، ص9
    3. ر.ک: متن کتاب، ص411-412

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها