الحيطان؛ دراسة فقهية لأحكام البناء و الارتفاق: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    خط ۹: خط ۹:
    |زبان
    |زبان
    | زبان = عربی
    | زبان = عربی
    | کد کنگره =     
    | کد کنگره =BP ۱۸۰/۹۸۵/ص۴ح۹      
    | موضوع =سا‌ختما‌ن‌ و بنا‌ (فقه‌)  - موضوعا‌ت‌ خا‌ص‌ (فقه‌)  - سا‌ختما‌ن‌ و بنا‌ - دعا‌وی  - وقف (فقه) - فقه حنفی - قرن 6ق. - فقه اهل سنت - قرن6ق.
    | موضوع =سا‌ختما‌ن‌ و بنا‌ (فقه‌)  - موضوعا‌ت‌ خا‌ص‌ (فقه‌)  - سا‌ختما‌ن‌ و بنا‌ - دعا‌وی  - وقف (فقه) - فقه حنفی - قرن 6ق. - فقه اهل سنت - قرن6ق.
    |ناشر  
    |ناشر  
    خط ۴۶: خط ۴۶:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
     
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:فقه و اصول]]
    [[رده:فقه مذاهب]]
    [[رده:فقه اهل سنت]]
    [[رده:فقه اوزاعی، ثوری، ظاهری، طبری و مذاهب دیگر سنی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 تیر 1403]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ خرداد 1403 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ خرداد 1403 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ خرداد 1403 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ خرداد 1403 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۸ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۵

    الحيطان
    الحيطان؛ دراسة فقهية لأحكام البناء و الارتفاق
    پدیدآورانص‍در ش‍ه‍ی‍د، ع‍م‍ر ب‍ن‌ ع‍ب‍دال‍ع‍زی‍ز (نويسنده) مزی، عبدالله نذیر (محقق)
    عنوان‌های دیگرالوقف ** دراسة فقهیه لأحکام البناء و الإرتفاق
    ناشرالمکتبة المکية
    مکان نشرعربستان - مکه مکرمه
    سال نشر1435ق - 2014م
    چاپ1
    موضوعسا‌ختما‌ن‌ و بنا‌ (فقه‌) - موضوعا‌ت‌ خا‌ص‌ (فقه‌) - سا‌ختما‌ن‌ و بنا‌ - دعا‌وی - وقف (فقه) - فقه حنفی - قرن 6ق. - فقه اهل سنت - قرن6ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP ۱۸۰/۹۸۵/ص۴ح۹
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الحيطان: دراسة فقهية لأحكام البناء و الارتفاق، اثر حسام‌الدین عمر بن عبدالعزیز بن مازه بخاری، معروف به صدر شهید (متوفی 536ق)، کتابی است در بیان احکام مربوط به دیوارها، راه‌ها و جریان‌های آب.

    مؤلف، مباحث کتاب را به سه بخش تقسیم کرده است و تحت هر بخش، ابوابی و تحت هر باب، فصولی را قرار داده است. البته قابل توجه است که اساس تقسیم‌بندی، بر اساس ابواب می‌باشد، نه اقسام[۱].

    در بخش نخست، از مسائل مربوط به دیوار و حائط، صحبت شده است؛ مانند مسائل مربوط به استحقاق و اتصال در بنا، پوشش و ستر، دیوار مشترک بین دو خانه و مانند آن در ستون‌های متصل و شاخص و نیز احکام مربوط به دیوارها در صورت اختلاف میان دو مالک و صلح و اقرار و همچنین اختلاف درباره ارتفاع در ساخت و ساز. تمامی این مطالب، در ضمن چهارده باب، ارائه گردیده است. در بخش دوم، مسائل مربوط به جریان و مسیر آب، آبیاری و زراعت، در قالب دو فصل، مطرح گردیده است. در بخش سوم، در چهار باب، به بررسی مسائل مربوط به راه‌ها و درب‌ها، پرداخته شده و بدین‌گونه، مطالب کتاب، در ضمن بیست باب، تنظیم گردیده است[۲].

    یکی از اموری که باعث اهمیت خاص و ویژه کتاب شده است، استفاده نویسنده از منابع و مصادر مهم و باارزشی است که در مقدمه نیز، به آنها اشاره کرده است که از جمله آنها، می‌توان از شرح ابوعبدالله دامغانی بر «كتاب الحيطان» مرجی ثقفی نام برد که صدر شهید، اساس کار کتاب خویش و تدوین آن را این کتاب، قرار داده است. همچنان‌که از «الجامع الصغير» امام محمد بن حسن شیبانی، «شرح مختصر» امام طحاوی و «أحكام الشروط» امام خصاف نیز استفاده کرده است. از دیگر منابع او، می‌توان به فتاوای ائمه حنفیه و مشایخ وی، مانند: صاحبین، زفر، حسن بن زیاد، طحاوی، خصاف، خوارزمی، رازی، کرخی، قدوری، فضلی و... نام برد[۳].

    اهمیت کتاب، از طریق موضوعی که به آن پرداخته، نمایان می‌شود که عبارت است از پرداختن به مسائل مربوط به دعاوی دیوارها، راه‌ها، مسیل و جریان‌های آب و احکام مربوط به آنها که به گفته مؤلف، یکی از سخت‌ترین و دشوارترین مباحث است؛ چراکه مسائل مربوط به آن در ابواب مختلف فقهی پراکنده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص64
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص65
    4. ر.ک: همان، ص66

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها