شرح حدود ابن عرفة الموسوم الهداية الكافية الشافية لبيان حقائق الإمام ابن عرفة الوافية

    از ویکی‌نور
    شرح حدود إبن عرفة الموسوم‌ الهدایة‌ الکا‌فیة‌ الشا‌فیة‌ لبیا‌ن‌ حقا‌ئق‌ الإما‌م‌ إبن‌ عرفة‌ الوافیة‌
    شرح حدود ابن عرفة الموسوم الهداية الكافية الشافية لبيان حقائق الإمام ابن عرفة الوافية
    پدیدآورانرصاع، محمد بن قاسم (نويسنده)

    ابن عرفه، محمد بن محمد (نويسنده) ابواجفان، محمد ( محقق)

    معموری، طاهر ( محقق)
    ناشردار الغرب الإسلامي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1993م
    چاپ1
    موضوعابن‌ عرفه‌، محمد بن‌ محمد، 716 - 806ق‌. حدود المختصر - نقد و تفسیر - فقه مالکی - قرن 8ق. - نقد و تفسیر - اصول فقه اهل سنت - قرن 8 ق. - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    الف2 ح4022 178/65 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح حدود ابن عرفة الموسوم الهداية الكافية الشافية لبيان حقائق الإمام ابن عرفة الوافية، اثر ابوعبدالله محمد انصاری رصاع (متوفی 894ق/1489م)، شرحی است بر کتاب «الحدود الفقهية» نوشته ابن عرفه، ابوعبدالله محمد بن محمد ورعمى (717- 803ق)، فقیه مالکى تونسی که با تحقیق محمد ابوالاجفان و طاهر معموری، منتشر شده است.

    کتاب ابن عرفه، به‌صورت موجز و مختصر نوشته شده و این امر، توجه و اشتیاق شارح را به خود جلب نموده تا به بیان مطالب و شرح و توضیح موضوعات آن بپردازد. وی در توضیح و تشریح مطالب، به اصل کتاب اکتفا نکرده و خود را محدود بدان نساخته، بلکه کوشش خود را به بسیاری از امور مربوطه دیگر همچون: ضوابط فقهی و... نیز معطوف داشته است[۱].

    توضیح و شرح شارح نسبت به مطالب و مباحث کتاب «الحدود»، توضیح لفظی صرف نمی‌باشد، بلکه در اکثر موارد، وی کلام را بسط داده و مباحث فراوانی را که مربوط به موضوع مورد بحث می‌باشد مطرح نموده و ایرادات و اشکالات مطرح‌شده پیرامون آن مطلب را، پاسخ داده و اقوال و دیدگاه‌های ابن عرفه پیرامون موضوعات مختلف را در مقابل یکدیگر قرار داده و به مقایسه آنها، پرداخته است؛ همچنان‌که آنها را با سایر اقوال و دیدگاه‌های مطرح‌شده، در همان موضوع، مقایسه و مقابله نموده و مورد سنجش و ارزیابی قرار داده و در این امر، نقش برجسته‌ای را ایفا نموده که مطابق با شخصیت علمی و فرهنگی شاخص و بارز وی در فقه، منطق، اصول، عقاید و جدل می‌باشد[۲].

    از جمله ویژگی‌های شرح حاضر این است که علاوه بر نکات مذکور فوق، شارح بسیاری از سخنان فقها، تحقیقات و مباحث مجالس درس ابن عرفه و آراء و نظرات شاگردان وی که بررسی دیدگاه و نظرات ایشان به دستیابی و فهم نظریات ابن عرفه کمک خواهد کرد را مورد بررسی و تحقیق قرار داده است[۳].

    از دیگر ویژگی‌های اثر حاضر، آن است که در آن، فهرست مدونی از جزئیات و موضوعات در اختیار خواننده قرار گرفته که این امر، دستیابی به مباحث و مطالب کتاب را آسان نموده و همچنین ترجمه و شرح حال مختصری پیرامون اعلام مذکور در متن، در اختیار خواننده قرار داده شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان، ص6
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان، ص8

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها