شمس‌العلماء گرکانی، محمدحسین: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۵۹: خط ۵۹:
    ........
    ........


    او به فارسی و عربی شعر می‌سرود و به زبان فرانسوی نیز تسلط داشت.
    او به فارسی و عربی شعر می‌سرود و به زبان فرانسوی نیز تسلط داشت.


    ==وفات==
    ==وفات==
    او در 27 بهمن‌های سال 1305 شمسی در تهران درگذشت و در قبرستان ابن‌بابویه شهر ری به خاک سپرده شد.
    او در 27 بهمن‌ ماه سال 1305 شمسی در تهران درگذشت و در قبرستان ابن‌بابویه شهر ری به خاک سپرده شد.


    ==آثار==
    ==آثار==

    نسخهٔ ‏۱۹ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۱۶

    شمس‌العلماء گرکانی، محمدحسین
    NUR42737.jpg

    میرزا محمدحسین قریب گرکانی(1262-1305ش) مشهور به شمس‌العلماء و متخلص به ربانی

    ولادت

    در سال 1262 شمسی در روستای گرکان از توابع آشتیان استان مرکزی زاده شد. پدر وی میرزا علی‌رضا قریب از تاجران زاهد و پرهیزگار بود و به‌واسطه‌ی شغل تجارت اغلب در قم اقامت داشت.

    تحصیلات

    وی پس از تحصیلات اولیه در زادگاه خود برای تکمیل تحصیلات به قم رهسپار شد. سال‌ها نزد بزرگان حوزۀ علمیۀ قم به تحصیل پرداخت و سپس برای تکمیل تحصیل رهسپار عتبات عالیات شد. او در سامرا از محضر میرزای شیرازی و در نجف اشرف از محضر میرزا محمدحسین تهرانی و میرزا حبیب‌الله رشتی استفاده کرد. به علت بیماری به تهران برگشت و در تهران اقامت گزید. در این مدت او نزد میرزا علی محمدصفا، خطاط مشهور به تمرین خط پرداخت. چنان ذوق و شوق از خود نشان داد که مرتبت خط خود را به پایه‌ی استاد رسانید. در دیگر خطوط نیز شهرتی به‌هم رسانید. و به شمس العلماء مشهور گردید.

    هنگام اقامت در ایران به دعوت آقاخان سوم نواده‌ی آقاخان محلاتی رئیس فرقه‌ی اسماعیلی و به خواهش عضدالدوله شاهزاده‌ی قاجار به سال 1266 به هندوستان مسافرت کرد. وی مأمور تعلیم و تربیت آقاخان سوم در حوزه‌ی علوم ادبی، اسلامی و ایرانی بود. نه سال در بمبئی و دیگر شهرهای هندوستان اقامت کرد. سرانجام در سال 1275 به دلیل ناسازگاری آب و هوا و دوری از وطن به ایران بازگشت. در ایران وزیر معارف وقت - مخبرالسلطنه- از وی دعوت کرد تا در مدرسه‌ی علمیه به ریاست حاج میرزا محمدخان احتشام‌السلطنه تدریس کند. او جز مدرسه‌ی علمیه در مدارس نظام و علوم سیاسی نیز به تدریس زبان و ادبیات فارسی مشغول بود. تعدادی کتاب نیز برای آموزش دانشجویان این مراکز تألیف کرد.

    در سال 1284 به قفقاز و ترکستان و استامبول و برخی نقاط دیگر ترکیه سفر کرد و آن گاه از همان جا رهسپار مکه شد. پس از بازگشت از حج به ریاست مدرسه‌ی علمیه منصوب شد . چندی نیز در مدرسه‌ی علوم سیاسی و دارالفنون عربی و فارسی تدریس کرد.

    ........

    او به فارسی و عربی شعر می‌سرود و به زبان فرانسوی نیز تسلط داشت.

    وفات

    او در 27 بهمن‌ ماه سال 1305 شمسی در تهران درگذشت و در قبرستان ابن‌بابویه شهر ری به خاک سپرده شد.

    آثار

    برخی از آثار او عبارت‌اند از: قطوف الربیع فی صنوف البدیع، ابدع البدایع، رساله نور الحدیقه، لطائف الحکم، مجموعه از عقاید وهابی و اقدامات عجیبه آن ... .




    [۱]



    پانويس

    1. ر.ک: ......


    منابع مقاله

    1. بزرگمهرنیا، عبدالحسن، مشتاقی و مهجوری، معرفی برترین‌هایی از مؤلفان و آثار مهدوی به انضمام ذکر برخی از تشرفات، تهران، موعود عصر(عج)، 1388


    وابسته‌ها