تاریخ ادیان (دانیال خان): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۹

    تاریخ ادیان
    تاریخ ادیان (دانیال خان)
    پدیدآوراندانیال خان (نویسنده) آل‌داود، سید مرتضی (مصحح)
    ناشرمگستان
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۴۰۲
    شابک1ـ68ـ6623ـ622ـ978
    کد کنگره
    ‏BL۸۰/۲/د۲ت۲

    تاریخ ادیان به قلم دکتر دانیال خان، تصحیح، مقدمه و تعلیقات توسط سید مرتضی آل‌داود؛ این کتاب که به شمارۀ 7775 در کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی به ثبت رسیده است، اثری است که به دستور سردار احتشام‌الدوله نوشته شده و حبیب‌الله خان خطاط در ربیع‌الاول سنۀ 1331 قمری کتابت آن را به پایان برده است.

    ساختار

    کتاب پس از مقدمه‌ای از چهار بخش تشکیل شده است.

    دین زردشت یا کیش مازولینی

    آیین برهمیه

    آیین بودا

    آیین خونگ تسو

    گزارش کتاب

    گرایش به دین همیشه در تمام جوامع بشری وجود داشته و هیچ جامعۀ بدون اعتقادات دینی در طول تاریخ شناخته نشده است. البته افراد بی‌دین همیشه در جوامع مختلف بوده‌اند؛ ولی هرگز در آن حد نبوده‌اند که بتوان آن را لایه‌ای از دین قلمداد کرد. نفوذ دین و تقویت آن در تمامی جوامع از قدیم تا به امروز به دلیل فطری‌بودن آن بوده است.

    علم تاریخ ادیان علمی است که به تحولات درونی ادیان می‌پردازد. این علم بین مسلمانان خیلی زود رشد کرد و بارور شد. حق هم همین بود؛ زیرا در قرآن این بذر پراکنده شده بود. این کتاب نوشتۀ دانیال‌خان است که اطلاعاتی از زندگی او در دست نیست. برخی او را معلم معدن‌شناسی دارالفنون دورۀ اول دانسته‌اند و اتریشی‌الاص که با توجه به مطالب این کتاب و دقت‌های او در آوردن شاهد مثال از امثلۀ عربی و فارسی و تسلط وی در این کار و استفاده از کلمات مسجع، این امر بعید به نظر می‌رسد.

    نویسنده در این کتاب چهار دین از ادیان آسیایی را معرفی و بررسی کرده است: دین زردشت یا زرتشت، آیین برهمیه، آیین بودا و آیین خونگ تسو یا کنفوسیوس.

    او دربارۀ هر دین یا آیین، به ذکر تاریخ، کرامات، کتاب‌ها، ویژگی‌ها، احکام دینی، متون دینی و ... پرداخته است.

    این کتاب که به شمارۀ 7775 در کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی به ثبت رسیده است، اثری است که به دستور سردار احتشام‌الدوله نوشته شده و حبیب‌الله خان خطاط در ربیع‌الاول سنۀ 1331 قمری کتابت آن را به پایان برده است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها