نظام الحكم في الإسلام؛ خلاصة كتاب دراسات في ولاية الفقيه و فقه الدولة الإسلامية

    از ویکی‌نور
    ‏ نظام الحكم في الإسلام
    نظام الحكم في الإسلام؛ خلاصة كتاب دراسات في ولاية الفقيه و فقه الدولة الإسلامية
    پدیدآورانمنتظری، حسینعلی (نويسنده) گروه تحقیقات اسلامی دفتر حضرت آیت‌الله العظمی منتظری (خلاصه کننده)
    عنوان‌های دیگرخلاصة كتاب دراسات في ولاية الفقيه و فقه الدولة الإسلامية
    ناشرسرایی
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1385ش
    موضوعاسلام و سياست، اسلام و سياست، ولايت فقيه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏ ‏BP‎‏ ‎‏223‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏8‎‏ ‎‏د‎‏4017
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نظام الحکم في الإسلام، خلاصه‌ای است از کتاب «دراسات ولایة الفقیه و فقه الدولة الاسلامية» آیت‌الله حسینعلی منتظری (متوفی 1388ش) که تلخیص آن توسط دو نفر از شاگردان نویسنده انجام شده است.

    «دراسات فی ولایة الفقیه و فقه الدولة الاسلامية»، توسط آیت‌الله منتظری به مدت چهار سال در حوزه علیمه قم تدریس و همزمان نگارش یافت. مطالب کتاب در مدت مذکور به‌عنوان درس خارج بر فضلا و طلاب حوزه عرضه شد و از طرف آنان مورد مناقشه قرار گرفت و به‌صورت هرچه پخته‌تر در نهایت در چهار جلد در ایران و لبنان به چاپ رسید. نویسنده در این کتاب، مبانی و مسائل حکومت اسلامی را از دید فقهی و حقوقی مورد تحقیق و بررسی قرار داده و بر آن‌ها دلیل اقامه کرده است[۱].

    آنچه خلاصه کننده را بر تلخیص کتاب ترغیب نمود، حجم زیاد و گستردگی مباحث و کثرت ادله در کتاب دراسات بود، که استفاده از آن برای بخشی از محققان مفید بود؛ لکن بسیاری دیگر از محققان درصورتی‌که می‌خواستند به‌سرعت و سهولت بر نظریات نویسنده، آگاهی یابند، محروم کرده بود، به‌ویژه آن‌که دستیابی سریع و آسان به اطلاعات و دانش‌ها از ویژگی‌های عصر ما است.

    یکی از فضلای حوزه علمیه هم‌زمان با کار تألیف، به تلخیص جلد اول اقدام نمود، اما نتوانست کار را به پایان برد و از سوی دیگر بسیاری از پژوهشگران خواستار آن بودند که کتاب خلاصه شود ازاین‌رو خلاصه کننده با کسب اجازه از محضر نویسنده و در چارچوب زیر اقدام به تلخیص کتاب نمود:

    1. حتی‌الامکان سعی شده نظرات نویسنده به‌دقت هرچه‌تمام‌تر، در قالب عبارات و الفاظ ایشان حفظ شود.
    2. ترتیب بعضی از مباحث کتاب تغییر کرده و بعضی از بحث‌ها حذف و یا در یکدیگر ادغام شده است[۲].

    محور مباحث کتاب، حکومت اسلامی در عصر غیبت است، که با روش معهود در حوزه علمیه – یعنی با استناد به دلایل نقلی و عقلی – به اثبات مبانی و مسائل آن اهتمام شده است، اما ازآنجاکه موضوع حکومت در نظر نویسنده، موضوعی عرفی و عقلایی می‌باشد که شارع مقدس آن را امضاء کرده، ایشان در هر مبحث ضمن استناد به دلایل نقلی، اصول عقلی و عقلایی مربوط به آن را نیز مطرح کرده است. این اصول به‌طورخلاصه عبارتند از: اصل حاکمیت انسان بر سرنوشت خویش، اصل آزادی انسان، اصل شایسته‌سالاری، اصل عدالت‌خواهی، اصل حق‌طلبی و دفاع از حق، اصل قانون‌گرایی، اصل کرامت انسان، اصل شورا و مشورت، اصل تعاون و مشارکت در کارها، اصل توانمندی، اصل امنیت، اصل اجتناب از اسراف و ریخت‌وپاش و تشریفات زاید، اصل استقلال‌طلبی، اصل وفاداری به پیمان‌ها، اصل صلح‌طلبی و مسالمت‌جویی، اصل همانندی در انسانیت، اصل پاسداری از اصول و ارزش‌ها.

    گفتنی است تلخیص کتاب و حاشیه‌های آن توسط خلاصه کننده و با همکاری جناب حجةالاسلام‌والمسلمین سید هادی هاشمی انجام گرفته است[۳].

    پاورقی‌های کتاب علاوه بر ذکر مستند مطالب، حاوی توضیحاتی از متن کتاب[۴] نیز می‌باشد. برخی از پاورقی‌ها توسط خلاصه کننده اضافه شده که به‌وسیله حرف میم در انتهای آن مشخص شده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص7؛ شجاعی بهرام، ص27
    2. ر.ک: همان، ص7-8؛ همان، ص27-28
    3. ر.ک: همان، ص8-9؛ همان، ص28-29
    4. پاورقی ص81، شماره 3
    5. پاورقی ص223

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. منتظری، حسینعلی، مبانی مردم‌سالاری در اسلام ترجمه نظام الحکم در اسلام، مترجم بهرام شجاعی، تهران، انتشارات سرایی، چاپ اول، زمستان 1395ش.

    وابسته‌ها