راهنمای تحصیل در حوزه‌های علمیه براساس نگرش اسلام به دین، علم و عالم دینی

    از ویکی‌نور
    راهنمای تحصیل در حوزه‌های علمیه براساس نگرش اسلام به دین، علم و عالم دینی
    راهنمای تحصیل در حوزه‌های علمیه براساس نگرش اسلام به دین، علم و عالم دینی
    پدیدآورانواسطی، عبد الحمید (نويسنده)
    ناشرمؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1394ش
    چاپ3
    شابک978-600-91016-6-5
    موضوعحوزه‎‌‌های علمیه - برنامه‎‌‌های درسی - دین - تحقیق - طلاب
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /و2ر2 4/7 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    راهنمای تحصیل در حوزه‌های علمیه بر اساس نگرش اسلام به دین، علم و عالم دینی، نوشته عبدالحمید واسطی (متولد 1347ش) است. رویکرد این کتاب، روش‌شناسی است که نویسنده بر اساس آن می‌خواهد خواننده را با الگوی تحصیل کاربردی و مهارت‌های اجرایی آن آشنا کند تا بدین وسیله، زمینه‌های لازم برای علم‌آموزی طبق نظر اسلام فراهم شود. برای این کار، پرسش‌هایی فراروی این الگو است که نیازمند پاسخ مبسوط است؛ اینکه، اساساً حوزه علمیه چیست، چه اهدافی دارد و فعالیت‌های آن کدام است؟ دین چیست، شناخت دین یعنی چه؟ چگونه می‌توان دین را شناخت؟ فرق یک دین‌شناس با کسی که به موضوعات دیگر مانند روان (روان‌شناس)، اقتصاد (اقتصاددان)، جامعه (جامعه‌شناس) و... پرداخته است، چیست؟ طلبگی چیست، طلبه کیست و در نهایت یک طلبه به کجا می‌رسد؟ چگونه می‌توان عالم به دین شد؟ (برنامه‌ها و مهارت‌های لازم برای رسیدن به علم دین کدامند)؟[۱].

    مؤلف، پاسخ این پرسش‌ها را در سه وجه نگرش‌سازی (هویت حوزه و تحصیلات حوزوی)، راهبردسازی (الگوی کلی تدریس) و راهکارسازی (روش تحصیل) ارائه کرده است[۲] و با بهره‌گیری از نمودارها و جدول‌ها مطالبش را جمع‌بندی می‌کند[۳].

    واسطی برای ایجاد تحول در مقطع‌های تحصیلی حوزه، مبناها و مصداق‌هایی را بیان کرده است؛ او راهکاری را برای چگونگی حرکت از وضعیت موجود حوزه‌ها به‌سوی وضعیت مطلوبشان ارائه می‌دهد. از نگاه او نقطه مرکزی در وضعیت موجود، کاربردی نبودن کنش‌های طلاب است و نقطه مرکزی در وضعیت مطلوب، تولید کیفیت در فعالیت‌های آنان می‌باشد. واسطی راهبرد مرکزی برای این تحول را مهارت‌محوری در همه کنش‌ها می‌داند[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار مؤلف، ص‌15
    2. ر.ک: ساختار کتاب، ص‌5
    3. ر.ک: متن کتاب، ص‌28
    4. ر.ک: همان، ص‌316

    منابع مقاله

    پیشگفتار مؤلف، ساختار و متن کتاب.

    وابسته‌ها