دادگاه چم: گوشه‌هایی از معماری آرامگاهی و شیوه‌های تدفین پیروان اشوزرتشت پیامبر بزرگ ایرانی

    از ویکی‌نور
    دادگاه چم: گوشه‌هایی از معماری آرامگاهی و شیوه‌های تدفین پیروان اشوزرتشت پیامبر بزرگ ایرانی
    دادگاه چم: گوشه‌هایی از معماری آرامگاهی و شیوه‌های تدفین پیروان اشوزرتشت پیامبر بزرگ ایرانی
    پدیدآورانعلی‌پور، نسیم (مؤلف)
    ناشرسمیرا
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1385
    چاپیکم
    موضوعتشييع و تدفين زردشتي,زردشتيان,زردشتي, -- آداب و رسوم و زندگي اجتماعي, -- عقايد,چم - آرامگاه‌ها
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL‌۱۵۹۰/‌ت‌۵‌ع‌۸

    دادگاه چم: گوشه‌هایی از معماری آرامگاهی و شیوه‌های تدفین پیروان اشوزرتشت پیامبر بزرگ ایرانی، نوشته نسیم علی‌پور، چگونگی تدفین مردگان و معماری به‌کار گرفته شده جهت بنای آرامگاه توسط زرتشتیان را مورد بررسی قرار داده است.

    نویسنده با روش توصیفی و با استناد به آثار تحقیقی درباره دین زرتشت و یافته‌های باستان‌شناسی و پژوهش‌های میدانی، کتاب خویش را در شش بخش به نگارش درآورده است. بخش نخست، مشتمل بر کلیاتی درباره پیدایش آریایی‌ها و مذهب آن‌ها پیش از زرتشت، زندگی زرتشت و معرفی اوستا و بخش‌های آن‌ها و همچنین معرفی مختصری از آیین‌های دینی رایج در ایران باستان از جمله مهرپرستی، آناهیتاپرستی، بودا، مسیحیت، یهودیت، مانویت و... است.

    در بخش دوم به اختصار، تاریخ زرتشتیان ایران از انقراض ساسانیان تا دوران معاصر از نظر گذرانده شده است. بخش سوم به چگونگی دفن مردگان و ساختمان آرامگاه‌هایشان و آیین‌های مربوط به آن‌ها اختصاص دارد. در چهارمین بخش، به جغرافیای شهر یزد، به عنوان یکی از مراکز سکونت زرتشتیان در ایران توجه گردیده است. در پنجمین بخش، آرامگاه‌های مربوط به دفن مردگان در میان زرتشتیان ایران و هند بررسی شده است. در آخرین بخش، نکته‌هایی چند جهت حفظ و بازسازی مجموعه‌های روستای چم (یکی از روستاهای نزدیک شهر یزد) آمده است. در پایان نیز تصاویر متعدد از بناهای مربوط به آرامگاه‌های زرتشتیان و طرح هندسی آن‌ها و همچنین واژه‌نامه‌‌ای که شرح اصطلاح‌های مهم را آورده، گنجانده شده است.[۱]

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص311-312

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها