الموسوعة المفصلة في الفرق و الأديان و الملل و المذاهب و الحرکات القديمة و المعاصرة

    از ویکی‌نور
    الموسوعة المفصلة في الفرق و الأديان و الملل و المذاهب و الحرکات القديمة و المعاصرة
    الموسوعة المفصلة في الفرق و الأديان و الملل و المذاهب و الحرکات القديمة و المعاصرة
    پدیدآورانمکتب التبیان (نويسنده) ابو الخیر، حسن عبد الحفیظ (شارح)
    ناشردار ابن الجوزي
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1432ق - 2011م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /م8 236 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الموسوعة المفصلة في الفرق و الأديان و الملل و المذاهب و الحركات القديمة و المعاصرة، تحت اشراف علمی حسن عبدالحفیظ عبدالرحمن ابوالخیر (معاصر) گردآوری و تدوین شده است. این دانشنامه همان‌ گونه که از نامش پیداست، به معرفی ادیان مهم و مذاهب و فرق آنها و نیز تفکرات و جنبش‌های قدیم و معاصر اختصاص یافته است.

    این دانشنامه در دو جلد ارائه شده است. جلد اول، مشتمل بر مقدمات و هشت باب است. در مقدمات در ضمن هفت مقدمه، به مباحثی چون حدیث فرق، بررسی سندی آن و دیدگاه علمای اهل سنت درباره این حدیث، بررسی تعداد فرق در ضمن سه قول مهم، مهم‌ترین فرق اسلامی، ضابطه فرقه بودن، تسلسل زمانی ظهور فرقه‌ها و موضوع مطالعات فرق به‌اختصار اشاره شده است[۱]‏.

    در ابواب هشت‌گانه این جلد به‌ترتیب فرقه‌های خوارج، شیعه، قدریه، مرجئه، جبریه، معطله، مجسمه و صوفیه معرفی شده‌اند. هریک از این ابواب در چند فصل مورد بررسی قرار گرفته‌اند؛ به‌عنوان مثال «شیعه» با تعریف آن، ذکر اسامی شیعه، سبب نام‌گذاری و چگونگی تأسیس آن آغاز شده است. پس از آن عقاید شیعه با استناد به اقوال علمای اهل سنت مطرح شده است. از آن جمله است گفته‌های مغرضانه ابن تیمیه که شیعه را به مخالفت با اهل‌بیت(ع) متهم کرده است.‏ او در کمال عناد با تشیع، معتقد است که شیعه بزرگ‌ترین منکرات را به اهل‌بیت(ع) نسبت می‌دهند و کسی که چنین کاری کند کافر است[۲].

    جلد دوم، مشتمل بر پنج بخش (قسم) است. در بخش اول، تاریخ و عقاید و فرق یهودیت، اسفار عهد قدیم، تلمود و مباحثی از این دست مطرح شده است. در بخش دوم نیز تاریخ و فرق مسیحیت، تاریخ تدوین اسفار عهد جدید و اناجیل و مباحث آنها، عقیده به تثلیث و تجسید و موضوعات مختلف دیگری به‌اختصار عرضه شده است.

    در بخش سوم این جلد تحت عنوان «ملل»، ادیان ایران باستان (کیومرثیه، زروانیه، مانویه و...)، ادیان هند (هندوئیسم، بودیسم، جینیه و...) و ادیان چین، ژاپن، مصر، یونان و روم به‌اختصار معرفی شده‌ است.

    در بخش چهارم، مذاهب فکری معاصر با اشاره به علمانیه (سکولاریسم)، تاریخ و آثار آن[۳]، آغاز و با معرفی تفکراتی مانند الحاد، فرویدیسم، داروینیسم و مانند آن ادامه یافته است.

    در بخش آخر کتاب، احزاب و تحرکات معاصر مانند نهضت آزادی زنان، شیطان‌پرستی، حزب دمکرات کردستان و نهضت آزادی فلسطین معرفی شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمات، ج1، ص47-5
    2. ر.ک: متن کتاب، همان، ص189
    3. ر.ک: همان، ج2، ص865-839
    4. ر.ک: همان، ص1031-987

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها