كشف المحجة لثمرة المهجة

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    كشف المحجة لثمرة المهجة
    كشف المحجة لثمرة المهجة
    پدیدآورانحسون، محمد (محقق) ابن طاووس، علی بن موسی (نویسنده)
    ناشرمکتب الإعلام الإسلامي، مرکز النشر
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1412 ق
    چاپ1
    موضوعاخلاق اسلامی - متون قدیمی تا قرن 14 عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏247‎‏/‎‏45‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ک‎‏5
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كشف المحجة لثمرة المهجة اثر على بن موسى بن جعفر بن طاووس است، مؤلف در فصل 13 دو نام ديگر بر اين كتاب نيز ذكر مى‌كند: يكی «إسعاد ثمرة الفؤاد على سعادة الدنيا و المعاد» و ديگری «كشف المحجة بأكف الحجة».

    محتواى كتاب

    كتاب اثرى است اخلاقى حاوى مجموعه‌اى از وصايا و سفارشات كه ابن طاوس به فرزندش محمد نموده است.اين وصايا مواعظى نادر و گفتارهايى پرفايده را كه هيچ كس از آنها بى‌نياز نيست، در بر دارد.در واقع اين كتاب راه سير و سلوك را جلوى پاى سالك مى‌گذارد و با ساده‌ترين بيان راه را مقابل وى مى‌گشايد.

    برخى فصول كتاب

    كتاب در 159 فصل تنظيم شده است.مؤلف در فصل اول به بيان شرف نسب خويش پرداخته و در فصول بعدى به بيان سال ولادت و تولد دو فرزندش محمد و على و نيز سال تأليف اين كتاب و نيز علت اختصاص اين كتاب به فرزندش محمد و غيره مبادرت ورزيده است.

    در فصل پانزدهم راه‌هاى شناخت خداوند را بيان و در فصل بعد به دقت و تأمل در سه كتاب نهج‌البلاغة و كتاب مفضل بن عمرو و اهليلجه سفارش اكيد نموده است.

    خلاصۀ كتاب و ترجمه

    محدث فيض كاشانى اين كتاب را خلاصه نموده و بر بعضى از فقرات آن تعليقاتى نگاشته است و اين خلاصه را «تسهيل السبيل بالحجة في انتخاب كشف المحجة لثمرة المهجة» نام نهاده است.اين كتاب در كتابخانۀ شوراى ملى سابق موجود است.

    ترجمۀ فارسى اين كتاب نيز از سوى چند تن از مترجمين از جمله اسد اللّه مبشرى به چاپ رسيده است.

    نسخه‌هاى كتاب

    1. نسخۀ كتابخانۀ امام رضا عليه‌السّلام در مشهد مقدس به شمارۀ 8257 كه به خط نسخ و در 92 ورقه نگاشته شده است.
    2. نسخۀ كتابخانۀ آيت‌اللّه مرعشى نجفى در قم به شمارۀ 4096 كه به خط نسخ محمد بن شمس‌الدين يحيى ابن جوينى حنفى در 12 شوال سال 893ق پايان يافته است.

    نسخۀ برنامه

    نسخۀ موجود در برنامه از روى نسخه‌اى كه با تحقيقات شيخ محمد حسّون توسط انتشارات دفتر تبليغات اسلامى حوزۀ علميه قم براى دومين بار در سال 1417ق به طبع رسيده است.گرفته شده است.

    اين نسخه داراى فهرست مفصلى كه شامل فهرست آيات، احاديث، اسامى ائمه عليهم‌السّلام، اعلام، اماكن و بقاع، مذاهب و اديان و...است، مى‌باشد.

    منابع مقاله

    1. دائرةالمعارف بزرگ اسلامى ج 2، مدخل:آل طاوس
    2. مقدمۀ محقق


    وابسته‌ها