حکمت فاطمی

    از ویکی‌نور
    ‏حکمت فاطمی
    حکمت فاطمی
    پدیدآورانحسینی زنجانی، سید عزالدین (نويسنده) حسینی زنجانی، محمد (گردآورنده)
    عنوان‌های دیگرتلخیص شرح خطبه حضرت زهرا علیهاالسلام
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388ش
    چاپ2
    شابک978-964-09-0268-4
    موضوعفاطمه زهرا(س)، 8؟ قبل از هجرت - 11ق. - خطبه‏‌ها - نقد و تفسیر
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ح5 ش4013 27/22 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حکمت فاطمی، نوشته سید عزالدین حسینی موسوی زنجانی(1300- 1392ش)، خلاصه‌ای است که جواد محدثی از کتاب شرح خطبه حضرت زهرا(علیهاالسلام) فراهم کرده است[۱].

    ناشر بایادآوری اینکه مطالب علمى و سنگين و مباحث فلسفى و اشارات دقيق در کتاب شرح خطبه حضرت زهرا علیهاالسلام فراوان است وعموم كتاب‌خوانان شاید حوصله و فرصت کافی نداشته باشند، خلاصه‌سازی آن کتاب را برای بهره‌گيرى عام‌تر و سهل‌تر مردم دانسته است[۲].

    توضیحی درباره چگونگی تلخیص و مشخصات آن ارائه نشده است!

    مقایسه و انتقاد:

    سید عزالدین حسینی موسوی زنجانی بحث "فرق حمد و شكر" را در 360 کلمه نوشته است[۳] وهمان مبحث با همان عنوان در خلاصه حاضر تبدیل به 82 کلمه شده است: شكر به معناى سپاس‌گزارى، در مقابل كفران است. كفران صحيح نيست مگر از جانب كسى كه از نعمت استفاده نموده اما در مقابل آن، نافرمانى كرده و از آن قدردانى نكرده باشد. شكر و سپاس نيز بر نعمتى صحيح است كه به خود سپاس‌گزار رسيده باشد؛ برخلاف حمد كه گفتيم: ستايشى است در برابر مطلق نيكويى. پس مفهوم شكر غير از مفهوم حمد است. و نيز فرق ميان حمد و مدح معلوم شد و هيچ كدام از اين كلمات سه‌گانه مترادف نيستند.[۴].

    با مقایسه متن اصلی وخلاصه حاضر، آشکار می‌شود که این تلخیص درست است ولی مطلبی که نویسنده 3 بار بر آن تأکید کرده، دراین خلاصه‌سازی فراموش شده است: اختیاری بودن احسان الهی و کمال اختیار او. عبارات نویسنده را دقت بفرمایید: با توضيح مفهوم حقيقى هر سه كلمه، روشن مى‌شود كه اگر به جاى "الحمد لله"، "المدح لله" گفته شود، احتمال دارد معناى غيراختيارى بودن داشته باشد و اين احتمال با عظمت و قدرت كامل ذات احديت سازگار نيست. اما حمد، ستايش خاص و صريح در برابر احسانى است كه از روى كمال اختيار صادر شود. چه اين كه خداوند متعال با تعبيرى كه در قرآن آمده «قهار» است، يعنى در مقابل هيچ موجودى مقهور نمى‌گردد. از اين‌جا نكته‌اى هم استفاده مى‌شود كه گويندۀ "الحمد لله" اعتراف ضمنى دارد كه احسان ذات بارى -جلّ شأنه- از روى اختيار بوده و جبرى در كار نيست[۵].


    پانویس

    1. مقدمه ناشر، ص16
    2. همان، ص15
    3. شرح خطبه حضرت زهرا علیهاالسلام، ص41- 42
    4. حکمت فاطمی، ص28
    5. شرح خطبه حضرت زهرا علیهاالسلام، ص41

    منابع مقاله

    1. مقدمه ناشر و متن کتاب.
    2. حسینی زنجانی، سید عزالدین، شرح خطبه حضرت زهرا(علیهاالسلام)

    وابسته‌ها