بیست گفتار

    از ویکی‌نور
    بیست گفتار
    بیست گفتار
    پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشرایران
    سال نشرسده13
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م6 ب9 10/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بیست گفتار شامل بیست سخنرانی شهید مرتضی مطهری (1298- 1358ش) است که پس از اصلاح و تکمیل متن آن توسط وی در اواخر عمر ایشان، به‌صورت کتاب منتشر شده است.

    این سخنرانی‌ها، در فاصله سال‌های 1335 تا 1341ش، برای عموم ایراد شده و شامل نکات دقیق اعتقادی و اجتماعی است[۱].

    کتاب شامل نکات و تحلیل‌های بدیعی در مسائل اعتقادی و اجتماعی است که برای عارف و عامی، سودمند و فرح‌زاست. همچون سایر آثار استاد، در این کتاب، برخی مسائل و معضلات فکری و اجتماعی، با بیانی شیوا و روان و غنی، توضیح داده و حل مشکل شده است[۲].

    از آنجایی که علاوه بر تیترهای موجود در کتاب، تیترهای دیگری نیز توسط استاد مطهری استخراج شده است که در متن کتاب نیامده و این تیترها به همراه برخی تیترهای دسته اول، فهرست کتاب را تشکیل می‌داد، «فهرست مطالب» قبلی، «فهرست اجمالی مطالب» و فهرستی که شامل تیترهای موجود در کتاب بوده، به همراه شماره صفحه آنها، «فهرست تفصیلی مطالب» نامیده شده است[۳].

    موضوع عدل، گذشته از اینکه در خود قرآن کریم، مکرر ذکر شده، در تاریخ اسلام و در میان مسلمین، چه از نظر علمی در تاریخ علوم اسلامی و چه از نظر عملی و اجرایی در تاریخ اجتماعی و سیاسی، فصلی طولانی دارد و چون یکی از ارکان اسلام، اصل عدل است، لذا نویسنده مطالب کتاب را با موضوع عدل و احسان، آغاز کرده است[۴].

    وی در ادامه، به تشریح علت اصلی انحراف مسلمین از عدل اسلامی و بیان مبانی حقوق از نظر اسلام[۵] و سپس تعریف عدالت از نظر حضرت علی(ع) پرداخته و با استفاده از کلام ایشان، به این نکته اشاره نموده است که مقتضای عدالت این نیست که همه تفاوت‌ها بین افراد الغا بشود، بلکه مقتضای عدالت، رعایت استحقاق‌هاست[۶].

    نقش سازنده شداید و گرفتاری‌ها، فواید و آثار ایمان، نظر دین درباره دنیا، نظر اسلام درباره علم، پرسش‌های دینی، میل به تنوع و تجدد و سهم انسان از فصل بهار و درسی که از آن باید آموخت، قرآن و مسئله تفکر و استدلال قرآن به مسئله حیات بر توحید، از دیگر مطالب کتاب می‌باشد.

    پانویس

    1. مقدمه چاپ بیستم، ص11
    2. همان، ص12
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: متن کتاب، ص14
    5. همان، ص31
    6. همان، ص88

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها