هدف زندگی

    از ویکی‌نور
    هدف زندگی
    هدف زندگی
    پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
    ناشرصدرا
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    هدف زندگی، مجموعه چند جلسه سخنرانی متفکر شهید آیت‌الله مرتضی مطهری (1298-1358ش) است که یکی از مهم‌ترین مسائل زندگی بشر را مورد بحث و بررسی قرار داده است.

    کتاب حاضر مشتمل است بر پنج جلسه صحبت استاد شهید آیت‌الله مطهری در جمع حدود ده تن از شاگردان خود در سال 1351ش، تحت عنوان «هدف زندگی». در این جلسات برخی از مباحث جهان‌بینی اسلامی نیز مورد بحث قرار گرفته، به‌طوری‌که این بحث‌ها می‌تواند شرح و توضیح برخی از مباحث مجموعه «مقدمه‌ای بر جهان‌بینی اسلامی» اثر آن متفکر شهید واقع شود. این مباحث قبلاً به‌صورت ضمیمه در کتاب «تکامل اجتماعی انسان در تاریخ»، به چاپ رسیده است[۱].‏

    این مسئله همیشه برای بشر مطرح بوده است که هدف از زندگی چیست؟ از طرف دیگر اگر بخواهیم از جنبه اسلامی بحث کنیم، این‌طور باید بگوییم که هدف از بعثت انبیا و غایت اصلی آن چیست؟ مسلم «هدف از بعثت انبیا» از «هدف از زندگی افرادی که انبیا برای آنها مبعوث شده‌اند» جدا نیست[۲]‏.

    در این کتاب، بررسی نظریات مختلف درباره سعادت انسان با بررسی دو نظریه نیرومندی در علم و اراده و بهره‌مندی بیشتر از مواهب طبیعت، مورد مطالعه قرار گرفته است[۳].‏ پس از آن به این نکته اشاره شده که هدف از بعثت انبیا در برخی آیات، عبادت و در برخی دیگر عدالت اجتماعی است[۴]‏.

    همچنین مکاتب فکری نیز مورد مطالعه قرار گرفته‌اند؛ از دیدگاه شهید، یک مکتب اجتماعی کامل و ایدئولوژی درست، هم نیازمند به یک «نظام فکری و فلسفی» است و هم نیازمند به یک ایمان[۵].‏

    نویسنده در نهایت، «خدا» را هدف زندگی انسان می‌داند: پس از نظر ما خود ایمان به خدا هدف است و به‌عبارت‌دیگر خود خدا هدف است و ایمان با این‌همه آثار زیادی که دارد، در اسلام به این دلیل واجب نشده است که آن آثار پیدا شود؛ چون آن آثار فواید ایمان است. ایمان از آن جهت واجب است که خودش پیوند انسان با حق است و نفس پیوند انسان با حق از نظر اسلام کمال است. نه علم هدف است، نه زیبایی هدف است، نه عدالت هدف است و نه محبت، بلکه هدف فقط و فقط خداست[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. ر.ک: متن کتاب، ص9
    3. ر.ک: همان، ص14-13
    4. ر.ک: همان، ص15 و 19
    5. ر.ک: همان، ص52-51
    6. ر.ک: همان، ص99

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها