شاهنامه (ابهامزدایی)
شاهنامه ممکن است عنوان برای کتابهای ذیل باشد:
- شاهنامه فردوسی بزرگترین اثر حماسی فارسی و از شاهکارهای حماسی ادبیات جهان، سروده ابوالقاسم فردوسی، متعلق به اواخر قرن چهارم هجری
- شاهنامه ثعالبی در شرح احوال سلاطین ایران ترجمه فارسی کتاب غرر اخبار ملوك الفرس و سيرهم تألیف ابومنصور عبدالملك بن محمد بن اسماعيل ثعالبى است که توسط محمود هدايت ترجمه گردیده است.
- خانواده در شاهنامه فردوسی (با رویکرد روانشناسی) عنوان اثری است از فاطمهسادات و نیرهسادات سعادتمند. نویسندگان در این اثر با رویکرد روانشناسی و بر مبنای مکتب سیستمگرا به تحقیق و تفحص در نگاه به خانواده در پنج هزار بیت نخستین شاهنامه فردوسی پرداختهاند.
- شاهنامه چنگیزی تألیف شمسالدین کاشانی، مصحح وحید قنبری ننیز؛ شاهنامهی چنگیزی یا تاریخ منظوم مغول، یکی از مثنویهای تاریخی فارسی است که شمسالدین کاشانی آن را در بحر متقارب و به تقلید از شاهنامهی فردوسی در ابتدای قرن هشتم سروده است.
- شاهنامه و مینوی تألیف مجتبی مینوی به کوشش فرهاد اصلانی؛ در این کتاب کوشیده شده مجموعۀ مقالات استاد مینوی در عرصۀ شاهنامهپژوهی در یک مجلد عرضه شود تا کار برای محققان، شاهنامهپژوهان و علاقمندان حماسۀ ملی ایران سهل گردد و زمینهای برای بررسی نحوۀ شاهنامهپژوهی روشمند استاد مینوی فراهم گردد.
- شاهنامه نادری اثر محمدعلی طوسی، مشهور به فردوسی ثانی، کتابی است در بیان حوادث و رخدادهای دوران نادرشاه که با تصحیح و اهتمام احمد سهیلی خوانساری، منتشر شده است.
- شاهنامه و هنر نقالی: داستان سیاوش در سه روایت تألیف علی تقوی، این کتاب به تحلیل و بررسی تعامل شاهنامه با یکی از مردمیترین هنرهای ایرانی، یعنی هنر نقالی میپردازد که در چند دهۀ اخیر متأسفانه رفتهرفته رو به فراموشی نهاده است و تنها گاه میتوان در برنامههای مناسبتی یا زورخانهها کورسویی از آن را دید.
- شاهنامه و پایان ساسانیان: سنجش شاهنامه با منابع تاریخی از شورش بر خسروپرویز تا مرگ یزدگرد سوم تألیف زاگرس زند؛ رخدادها و تحولات برش زمانی پایان کار خسروپرویز تا فروپاشی ساسانیان، از دید تاریخ سیاسی بسیار مهم و حساس است.
- شاهنامه هفت لشکر مقدمه، تصحیح و توضیحات از محمد جعفری (قنواتی)، زهرا محمدحسنی صغیری؛ طوماری که متن تصحیحشدۀ آن در این کتاب منتشر شده، در سال 1208 قمری (سالی که آغامحمدخان قاجار با شکست دادن قطعی لطفعلی خان زند او را به اسارت درآورد و به قتل رسانید) در تهران کتابت شده است.
- داستاننامه: فرهنگ امثال شاهنامه تألیف فرهاد اصلانی، معصومه پورتقی، نویسندگان در این کتاب به پیروی از عموم فرهنگها و مثلنگاران که مثل را شامل مضمون حکیمانه، قاعدۀ اخلاقی، پند و دستور اخلاقی و اجتماع برشمردهاند، امثال شاهنامه را همردیف حکمتها و زبانزدها ثبت کردهاند.
این صفحه برای ابهامزدایی است و پیوندهایی به صفحات گوناگون با نامهای مشابه دارد. اگر با دنبال کردن پیوندی در صفحهای به اینجا رسیدهاید، در صورت تمایل، به همان صفحه بروید و آن پیوند را به صفحهٔ مناسب خودش مربوط کنید. |