سیمای جهان در عصر امام زمان(عج)

سيماى جهان در عصر امام زمان(عج)، اثر محمد امينى گلستانى، كتابى است درباره امام زمان(عج) كه بيشتر به ترسيم و تشريح جريان‌هاى بعد از ظهور و نحوه اداره جهان بوسيله آن حضرت مى‌پردازد. اين اثر به زبان فارسى و در سال 1384ش نوشته شده است.

سیمای جهان در عصر امام زمان(عج)
سیمای جهان در عصر امام زمان(عج)
پدیدآورانامینی گلستانی، محمد (نویسنده)
عنوان‌های دیگراجتماعی، اقتصادی، آموزشی و پرورشی، نظامی و قضائی و...
ناشرمسجد مقدس جمکران
مکان نشرقم - ایران
سال نشر1385 ش
چاپ1
شابک968-8484-81-3
موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - مهدویت
زبانفارسی
تعداد جلد2
کد کنگره
‏‎‏BP‎‏ ‎‏51‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏8‎‏س‎‏9
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

عدم وجود كتابى كه به‌صورت مستقل به مسائل بعد از ظهور پرداخته باشد، سبب نگارش كتاب گرديده و همين امر موجب ارزش و اهميت آن شده‌است.

ساختار

كتاب با پيشگفتار مؤلف آغاز شده است. مطالب در دو جلد در قالب چهارده بخش تدوين شده كه هفت بخش آن در جلد اول ارائه شده است.

اسناد روايات ذكر شده، از نظر رجالى بررسى نشده است، ولى تا آنجا كه ممكن بوده از کتاب‌هاى مورد اعتماد -مخصوصاًً كتب متقدمين و علماى سلف- استفاده شده است.

در بعضى موارد روايات با يكديگر تعارض دارند و مؤلف سعى كرده است تا حد امكان با استفاده از قواعد اصولى بين آنها جمع كند؛ به عنوان مثال: دسته‌اى از روايات ناظر بر اين است كه آن حضرت با قدرت نظامى و با زبان قهر جهان را تسخير مى‌كنند و دسته ديگر مى‌گويند: مانند رسول‌الله(ص) با گذشت و رحمت پيش مى‌رود. راه حل مؤلف اين است كه آن حضرت در وحله اول با سيره پيامبر(ص) و در صورت عناد و لجاجت، با زبان قهر و غلبه پيش مى‌روند.

در ضمن ترجمه بعضى روايات، اظهار نظرهايى از مؤلف ارائه شده است و آنچنان كه خود گفته است فقط جنبه تحقيقى دارند.

گزارش محتوا

مؤلف در پيشگفتار، با طرح سؤالاتى به بيان ويژگى‌ها و مزاياى كتاب پرداخته است؛ سؤالاتى چون آيا حكومت امام زمان(عج) مانند حكومت‌هاى فعلى داراى مجالس متعدد و قانون اساسى خواهد بود يا با پيشرفت زمان، تغييرات كلى در نحوه اداره جهان انجام خواهد گرفت؟ آيا كنترل جوامع با استبداد و قدرت قاهره صورت مى‌گيرد يا با استقلال كامل و دموكراسى واقعى و تكيه بر نيروى مردمى خواهد بود؟

نویسنده در بخش اول كتاب به تحقيق و تشريح روايات اسلامى كه درباره آفرينش امام قائم(عج)، پيش از آفرينش جهان و پس از آن وارد شده پرداخته است. در ادامه به اسامى مقدس ايشان كه در كتب مذهبى پيشينيان آمده اشاره كرده است مانند: «صاحب» در صحف ابراهيم(ع)، «قائم» در زبور، «قيدمو» در تورات، «مهميد آخر» در انجيل، «شماخيل» در ارماطيس، «خسرو» در كتاب مجوس، «پرويز» در برزين آذرفارسیان.

بخش دوم به بيان ويژگى‌ها و نشانه‌هاى امام زمان(عج) اختصاص دارد. نویسنده به وجود ميراث انبياء نزد آن حضرت و كرامات اختصاصى ايشان پرداخته، ضمن بيان فرمايشات ائمه(ع) در مورد ايشان، القابشان را يك‌به يك نام برده و مفصلاً توضيح داده است.

بخش سوم بيان كننده امورى است كه به مسائل غيبت تا ظهور مربوط مى‌شود، مسائلى از قبيل: علل غيبت، مكان زندگى، ازدواج و اولاد آن حضرت، فوايد وجودى امام(ع) در دوران غيبت، ادعاهاى مشاهده‌كنندگان، علت عدم تعيين وقت ظهور، ارزش وجودى علما در دوران غيبت، دعاهاى وارده از ائمه(ع) در حق ايشان، ارزش انتظار آن حضرت و جايگاه منتظران واقعى.

بخش چهارم، به تقسيم‌بندى پيشگويى‌هاى مربوط به حوادثى كه از آغاز غيبت تا ظهور رخ خواهد داد اختصاص دارد. به عقيده مؤلف، اين حوادث چنين تقسيم مى‌شوند:

1- علائم ظهور: الف) آنهايى كه حكايت از نزدیکى ظهور مى‌كنند. ب) آنهايى كه در سال ظهور واقع مى‌شوند.

2- وقايعى كه در طول غيبت اتفاق افتاده و ربطى به ظهور ندارند: الف) حوادث حتمى‌الوقوع. ب) محتمل‌الوقوع.

در بخش پنجم مؤلف از روايات متعدد چنين استنباط مى‌كند كه قيام آن حضرت بدون اخطار قبلى و به‌طور ناگهانى خواهد بود؛ اگرچه پيش از آمدن، علايم و نداهاى مكرر آسمانى و زمينى، مردم را از نزدیک بودن ظهور آگاه خواهد ساخت، اما مشخص نخواهد بود كه قيام چه روزى واقع خواهد شد.

به عقيده وى ظهور، چند ماه پيش از قيام خواهد بود و بدين علت مردم در روز قيام غافل‌گير خواهند شد. دراين بخش رواياتى كه اين نظريات را تأييد مى‌كنند بيان و بررسى شده است.

نویسنده در بخش ششم، به بيان کیفیت ظهور پرداخته و روز، ماه، سال و ابتداى آن را از ديد روايات بررسى شده است.

مؤلف هريك از ظهور، قيام و خروج را مرحله‌اى جداگانه دانسته و عقيده دارد ظهور: حركت از محل غيبت، قيام: آمدن آن حضرت براى گرفتن بيعت و خروج: خارج شدن براى دعوت و گرفتن انتقام است.

وى مطابق برخى روايات، ابتداى ظهور آن حضرت را از قم و «برافراشتن پرچم توحيد از كوه سفيد» مى‌داند. اينكه كوه سفيد در استخر مسجد سليمان است يا كوه سفيد نزدیک مسجد جمكران و يا جاى ديگر، مطلبى است كه در آن ترديد وجود دارد.

نویسنده بخش‌هاى بعدى كتاب را به مباحث مربوط به بعد از ظهور اختصاص داده است.

در بخش هفتم و هشتم، سيرت و سنت حضرت مهدى(ع)، پايتخت حكومت، مسجدهايى كه در كوفه بنا مى‌شوند، سيماى زمامدارى و تشكيل حكومت، سيرت كشوردارى، وزيران و حاكمان ايرانى، صفات ياران و ارتشيان، فرق ياران خاص و ياوران، زنده شدن منتظران، تسليحات نظامى و کیفیت فتح سرزمين‌هايى مانند مصر، چين، كابل به تفصيل بيان شده‌است.

در بخش نهم تا دوازدهم، به بررسى و تحقيق پيرامون کیفیت علمى و آموزشى دوران پس از ظهور از قبيل دانشهاى فضايى و علم به آينده، پيشرفت‌هاى عظيم قضايى و اقتصادى، اصول اساسى دولت كريمه، قضاوت كردن زنان، لغو نظام طبقاتى و ابطال اسناد ستمگران، سخت‌گيرى بر وزراء و كارگزاران، تخريب بعضى مساجد و بهبود اوضاع اجتماعى مردم پرداخته است.

يكى از مسائل مبهم در روايات، مدت واقعى دوران امامت و حكومت حضرت قائم عليه‌السلام كه مدت آن به‌طور قطع و يقين به دست نيامده است؛ لذا مؤلف در بخش سيزدهم، با بيان احتمالات 120،80 و 10 سال به تحقيق و مطالعه روايات در اين زمينه پرداخته است.

علت اختلاف روايات درباره مسأله مهدویت، محل شهادت و دفن ايشان، جريان رجعت و عام بودن يا نبودن آن، حكومت امامان(ع) پس از رجعت، آرامگاه نهايى امامان رجعت كننده و حوادث قبل از قيامت در اين بخش مورد بررسى قرار گرفته است.

بخش چهاردهم با عنوان متفرقات، به کیفیت نماز حضرت حضرت حجت(ع)، توقيعات ايشان، مفاسدى كه در آستانه ظهور فراگير جامعه خواهد شد، اسامى امامان(ع) با مادرانشان و اشعارى درباره آن حضرت اختصاص يافته است.

مؤلف درباره اين مطلب كه همواره گفته مى‌شود «مهدى(عج) با شمشير قيام مى‌كند» بر اين باور است كه احتمال دارد مراد، اقدام آن حضرت از موضع قدرت و قيام مسلحانه باشد، نه خصوص جنگ با شمشير، زيرا به نظر وى در آن روزگار، زمان موعظه و نصيحت تمام خواهد شد. البته اين قيام و جنگ بعد از اتمام حجت و مهلت دادن خواهد بود.

سعى مؤلف براین بوده تا از روايات مربوط به جغرافياى كشور، کیفیت كشوردارى، اقتصادى، آموزشى، كشاورزى، قضايى، اجتماعى، نظامى عصر امام زمان(عج) و همچنين مسائل و جرياناتى كه بعد ظهور پيش خواهد آمد، نسخه‌بردارى كرده و به‌صورت كتابى مستقل در اختيار خواننده قرار دهد تا افكار ايشان با گفتارهاى حديثى و اطللاع‌رسانى بزرگان دراين‌باره آشنا گردد.

وضعيت كتاب

فهرست مطالب در ابتداى هر دو جلد و فهرست مصادر و منابع در انتهاى جلد دوم آمده است.

در ترجمه آيات، روايات و مطالب عربى ديگر، توضيحات مؤلف در ميان پرانتز آورده شده است. پاورقى‌ها نيز به ذكر منابع اختصاص دارد.

منابع مقاله

مقدمه و متن كتاب.

وابسته‌ها