الأسير في الإسلام

    از ویکی‌نور
    ‏الأسير في الإسلام
    الأسير في الإسلام
    پدیدآوراناحمدی میانجی، علی (نويسنده)
    ناشرجماعة المدرسين في الحوزة العلمية بقم. مؤسسة النشر الإسلامي
    مکان نشرايران - قم
    سال نشرمجلد1: 1411ق,
    موضوعاسيران جنگي (فقه)
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‏‎‏BP‎‏ ‎‏196‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏3‎‏الف‎‏5
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأسير في الإسلام تأليف آیت‌الله على احمدى ميانجى است كه فروع فقهى و حقوق انسانى مربوط به اسراى جنگى كفار و تجاوزگران را مورد بحث و بررسى قرار داده است.

    انگيزه تأليف

    از آن‌جايى كه احكام مربوط به اسراى جنگى به صورت مدون و جداگانه در كتب فقهى نيامده، نگارنده سعى كرده است مهم‌ترين مشكلاتى كه درباره حقوق اسرا وجود دارد و ضوابط فقهى و حقوقى حاكم بر آن را بررسى نمايد.

    ساختار

    نویسنده نخست مقدمه‌اى درباره تاريخ اسارت در جنگ‌هاى صدر اسلام و قبل از آن و در جنگ‌هاى صليبى ارائه كرده و سيره پيامبر(ص) و امام على(ع) را در این زمينه بررسى نموده است. سپس در دو فصل به انواع اسيران اعم از كفار و بغات اشاره كرده و از منظرى روايى و قرآنى به احكام و حقوق اسرا پرداخته است.

    گزارش محتوا

    در ابتداى كتاب به بحث درباره مفهوم جهاد و آداب و احكام قتال در اسلام پرداخته شده و برخى از وصاياى على(ع) در این باره و توجه دين اسلام به حقوق انسان منعكس گرديده است. سپس تاريخچه‌اى مختصر از نوع برخورد با اسراى جنگى در تاريخ جنگ‌هاى صليبى، جنگ‌هاى صدر اسلام، جنگ جهانى اول و دوم، جنگ مغول، جنگ كره و آمریکا، جنگ اعراب و اسرائيل و جنگ ایران و عراق ارائه شده است. مؤلف در ادامه از منظرى قرآنى و روايى به بررسى نصوص وارده در این باب پرداخته است. در همين راستا با اشاره به نوع برخورد امام على(ع) با اسيران جنگى در جنگ صفين به ديدگاه دين اسلام در مورد عدم كشتن كودكان، زنان و افراد پير در جنگ‌ها پرداخته و روايات در این باره را تحليل نموده است. پس از آن به انواع اسير گرفتن از كفار اشاره كرده و احكام اسراى از كفار و بغات و شروط جواز و يا عدم جواز قتل آنان را از منظرى روايى بررسى مى‌نمايد.

    در قسمت پایانى كتاب حقوق انواع اسيران جنگى از قبيل مداواى اسيران مجروح، رفتار كريمانه با آنها، عدم جواز كشتن اسيران مگر به فرمان امام معصوم، موارد جواز قتل اسيران جنگى مانند زمانى كه اسير در حال جان دادن است، غذا دادن و پوشاندن اسيران جنگى، حبس كردن آنان، برخورد با اسير جنگى كافرى كه مسلمان شده، حرمت مثله كردن اسير جنگى (بريدن اجزاى بدن او) و سوزاندن آنان و عدم جواز به قتل رساندن اسيران جنگى پس از اتمام جنگ به صورتى مستدل و با استفاده از روايات و سيره اهل‌بيت عليهم‌السلام بيان شده است.

    در پایان كتاب فهرست‌هاى مبسوطى از آيات، روايات، ادعيه، اعلام، اماكن، مصادر و منابع مورد استفاده مؤلف و محتويات كتاب درج شده است.