آل طالقانی، محمدحسن

محمدحسن آل طالقانی (1287-1371ق)، فقیه و فیلسوف شیعه، از شاگردان محمدباقر درچه‌ای، میرزا جهان‌گیرخان حکیم قشقایى و آخوند ملا محمد کاشى بوده است.

NUR07516.jpg
نام آل طالقانی، محمدحسن
نام‎های دیگر
نام پدر ملا عبداللَّه طالقانى
متولد 1287ق
محل تولد تهران
رحلت 1371ق
اساتید آیت‌‏اللَّه حاج محمدباقر درچه‌‏اى

ابوالمعالى کرباسى میرزا جهان‌گیرخان حکیم قشقایى

برخی آثار الشيخية نشأتها و تطورها و مصادر دراستها

القاديانية ‏عمدة الطالب في أنساب آل أبي طالب

کد مؤلف AUTHORCODE07516AUTHORCODE

ولادت

حاج شیخ محمدحسن طالقانى، فرزند عالم بزرگ آخوند ملا عبداللَّه طالقانى، از مشاهیر علما و معاریف دانشمندان تهران بودند. وی در سال 1287ق، متولد شد.

تحصیلات

در ده سالگى به اتفاق والد ماجدش به تهران منتقل و در مدرسه حاج رجبعلى خان مشغول به تحصیل شد. پس از خواندن مقدمات واجبات، در سن 16 سالگى به اصفهان مسافرت نمود و از محضر آیت‌‏اللَّه حاج محمدباقر درچه‌‏اى (استاد مرحوم آیت‌‏اللَّه‌ بروجردى) و آیت‌‏اللَّه ابوالمعالى کرباسى و دیگران استفاده نمود. دروس عقلى و فلسفى را از مرحوم میرزا جهان‌گیرخان حکیم قشقایى و مرحوم حجت‌الاسلام آخوند ملا محمد کاشى بهره‏مند گردید. او بعد از بیست سال توقف در آن سامان براى دیدار والدین، مسافرتى به تهران نمود. سپس به اصفهان مراجعت کرد و بعد از چند سال توقف و تدریس و تدرس در اوائل مشروطیت به تهران رحل اقامت افکند و در مدرسه دارالشفا و محمودیه مشغول به تدریس فقه و اصول گردید و در مسجد سیف‏‌الدوله که اکنون به مسجد طالقانى معروف است، به اقامه جماعت و ترویجات دینى پرداخت.

وفات

وی در سال 1371ق، که دعوت حق را در سن 84 سالگى لبیک گفته و جنازه‌‏اش با تجلیل فراوان در مسجد بالاسر در جوار حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد. مرحوم آیت‌‏اللَّه طالقانى مجسمه تقوا و فضیلت و پیکره زهد و پارسایى و داراى ملکات فاضله و اخلاق حسنه و مورد توجه و علاقه مردم بودند[۱]‏.

آثار

  1. رساله‏اى در لباس مشکوک؛
  2. رساله‏اى در غصب[۲]‏؛
  3. تصحیح «عمدة الطالب في أنساب آل أبي‌طالب» ابن عنبه[۳]‏؛
  4. الشيخية؛
  5. تصحیح و مقدمه بر «القاديانية»؛
  6. مقدمه بر «زهرة المقول في نسب ثاني فرعي الرسول»؛
  7. مقدمه بر «ديوان الكعبي»؛
  8. تحقیق «ديوان السيد موسی الطالقاني».

پانویس

  1. ر.ک: نصیری، محمدرضا، جلد 4، ص‌85
  2. ر.ک: همان، ص85
  3. ر.ک: بنیاد محقق طباطبایی

منابع مقاله

  1. بنیاد محقق طباطبایی، به تاریخ 13 آبان 1399
  2. نصیری، محمدرضا، «اثرآفرینان، زندگی‌نامه نام‌آوران فرهنگی ایران»، جلد چهارم، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، چاپ دوم، 1384ش.

وابسته‌ها