تاريخ اورشليم (بيت‌المقدس)

تاریخ اورشلیم (بیت المقدس)
نام کتاب تاریخ اورشلیم (بیت المقدس)
نام های دیگر کتاب بیت المقدس
پدیدآورندگان حمیدی، جعفر (نويسنده)
زبان عربی
کد کنگره ‏DS‎‏ ‎‏109‎‏/‎‏9‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏8‎‏ت‎‏2‎‏
موضوع بیت المقدس - تاریخ

فلسطین - تاریخ

ناشر امير کبير
مکان نشر تهران - ایران
سال نشر 1381 هـ.ش
کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE10742AUTOMATIONCODE


معرفى اجمالى

تاريخ اورشليم (بيت المقدس)، تألیف دكتر سيد جعفر حميدى متولد 1315ش است. تحقيقى است تاريخى درباره‌ى بيت‌المقدس يا فلسطين و اقوام‌اى كه به مرور ايام در آنجا ساكن بوده و يا به آنجا آمده‌اند؛ اين كتاب به زبان فارسى و در سال 1362ق در يك جلد نوشته شده است.

ويژگى‌ها

در اين كتاب تا آن جا كه مجال و فرصت بر مؤلف ايجاب نموده، از آنچه در طول تاريخ طولانى براين شهر مقدس و در عين حال نگون‌بخت گذشته، ياد شده است. سرزمين قدس واقع در فلسطين، در طول تقريبى پنج هزار سال، مكررا مورد هجوم تاخت و تاز ويرانى، آبادانى، دگرگونى، تغيير حكومت و مذهب و نام قرار گرفته است.

در اين كتاب سعى شده از ماخذ و منابع متقن و معتبر استفاده شود و از استفاده از نوشته‌هاى مغشوش و مغرضانه، خوددارى گردد.

ساختار

از يك مقدمه توسط مؤلف محترم و هفت بخش تشكيل يافته است. در پايان كتاب نيز از توضيحات بعضى از نام‌ها و عناوين و اماكن ياد شده در كتاب، به عنوان يك فصل جدا ياد شده است. در ادامه‌ى آن، كتاب‌شناسى‌اى در حد ذكر نام كتاب و نويسنده و محل چاپ، ذكر شده است و در آخر فهرستى از اعلام ياد آورد گرديده است.

گزارش محتوا

در بخش نخست، مؤلف به ريشه‌هاى تاريخى واژه‌ى اورشليم و اقوام ساكن آن پرداخته است و بيان مى‌دارد كه اين واژه، تركيبى از دو كلمه «اور» و «شليم» مى‌باشد كه اور در عبرى به معنى آتش، روشنايى، مقدس، و شليم، به مفهوم شهر، صلح، سلامتى و آرامش ذكر شده است؛ كه روى هم به معنى شهر مقدس، شهر روشنايى، شهر صلح و آرامش و همچنين ميراث مقدس مى‌باشد.

در بخش دوم به ريشه‌هاى باستانى اورشليم اشاره مى‌كند و مى‌گويد كه شهر قديم آن در خلال تاريخ و در مسير ويرانى‌هاى متعدد به عمق 40 تا 70 پا، زير انبوهى خاك مدفون شده و امروز فقط قسمت كوچكى از شهر قديمى بر جاى مانده است. معبديا هيكل كه بر روى صخره مقدس بنا شده در بلندترين نقطه‌ى شهر قرار گرفته بود، اما امروزه سطح معبدو حرم شريف با سطح شهر يكسان است.

در بخش سوم، از گذشته بيت‌المقدس قبل از ميلاد مسيح سخن مى‌گويد و بيان مى‌دارد كه از اولين اسارت يهود و تسخير اورشليم به دست تيگلت پلسر، و حمله‌ى دوم، توسط شلمنصر و ويرانى سوم كه به دست بخت‌نصر در سه نوبت روى داده، جمعا مدت يك صد و شصت سال و ويرانى و سكوت اورشليم كه به دست بختنصر در سال 584ق انجام گرفت به تنهايى، مدت هفتاد سال به طول انجاميده است. همچنين در اين بخش از ذوالقرنين و تورات، ذوالقرنين و قرآن مجيد، ياجوج و ماجوج، تجديد بناى بيت‌المقدس، اسكندر مقدونى و بيت‌المقدسى كه پس از وى بوده سخن به ميان مى‌آورد.

بخش چهارم مربوط مى‌شود به دوره حضرت مسيح و ورود اين پيامبر خدا به اين سرزمين، به علاوه دوره‌ى بعد از حضرت مسيح را نيز بيان مى‌كند كه و اين كه چند تن از حواريون به تبليغ دين او پرداختند.

بخش پنجم به موضوع اسلام و بيت‌المقدس پرداخته است و مى‌گويد كه مقارن با ظهور اسلام، بيت‌المقدس دوبار در بين دو قدرت بزرگ آن زمان؛ يعنى ايران و روم شرقى دست به دست گشت كه ابتدا خسرو پرويز امپراتور ساسانى، قدس را از دست روميان بيرون آورد و صليب عيسى را به پايتخت ايران منتقل نمود، بعد در سال 629 ميلادى، مجددا فلسطين و سوريه به دست هراكلى امپراتور روم افتاد و صليب عيسى از پايتخت ايران به بيت‌المقدس منتقل گرديد.

بخش ششم مربوط مى‌شود به قدس در قرون اخير و جريان‌هاى قبل از سلطه‌ى انگليس و نخستين گام‌هايى كه صهونيست جهانى براى اسكان مهاجران يهود در فلسطين برداشتند.

بخش هفتم نيز درباره‌ى قدس امروز و سازمان آزادى بخش فلسطين و همچنين جنگ‌هايى كه در اين دوران در آن منطقه صورت پذيرفته است، مى‌باشد.

منابع

متن و مقدمه كتاب.


پیوندها

مطالعه کتاب تاریخ اورشلیم (بیت المقدس) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور