أهل‌البيت عليهم‌السلام في تفسير الثعلبي

أهل‌البيت عليهم‌السلام في تفسير الثعلبي تألیف ابواسحاق احمد بن ابراهیم ثعلبى نيشابورى (متوفاى 427 ق)، با تحقیق و تصحیح عادل کعبی، کتاب، حاوی روایتهای تفسیری و علوم قرآنی نقل شده از اهل‌بیت(ع) و همچنین روایتهایی که در آنها تصریح و یا اشاره به آیاتی که در شأن اهل بیت نازل شده است، می‌باشد. این مجموعه از تفسیر الکشف و البیان، مشهور به تفسیر ثعلبی، گردآوری شده و از سوره حمد تا سوره اخلاص را در بر می‌گیرد.

أهل البيت عليهم‌السلام في تفسير الثعلبي: ما روي عنهم و ما روي فيهم
أهل‌البيت عليهم‌السلام في تفسير الثعلبي
پدیدآورانثعلبی، احمد بن محمد (نویسنده) کعبي، عادل (محقق)
ناشردليل ما
مکان نشرايران - قم
سال نشر1426ق. = 1384ش.
چاپدوم
موضوعتفاسير اهل سنت - قرن 5ق.

تفاسير ماثوره خاندان نبوت در قرآن

خاندان نبوت - احاديث
زبانعربي
کد کنگره
‏‎‏/‎‏ث‎‏7‎‏ ‎‏ک‎‏5018 / 94 BP

تفسیر ثعلبی از مهم‌ترین تفاسیر اهل سنت و از مصادر تفسیرهای پس از خود است. در این تفسیر، روایتهای تفسیری فراوانی نقل شده که از جمله آنها روایتهای مربوط به اهل بیت(ع) است.

ثعلبی از نادره‌های دوران خود و استاد واحدی نیشابوری است و جایگاه علمی و شهرت تفسیر او، وی را در مقام بلندی نشانده و شهرتش آن را از وصف بی‌نیاز کرده است.

محقق این کتاب، به ترتیب از آغاز تا پایان، تفسیر یاد شده را جست‌و‌جو کرده و هر آنچه را که در آن، روایتهای مربوط به دو موضوع یاد شده را، یافته آورده و به ترتیب نظم فعلی سوره‌های قرآن، آنها را در زیر آیات مربوط قرار داده و منتشر کرده است.

در این کتاب 450 حدیث گردآوری شده و محقق، هیچ توضیحی برای آنها نیفزوده است. البته در مواردی، آن دسته از مصادری را که در غیر از تفسیر ثعلبی برای روایتها وجود دارد، مشخص کرده و در پاره‌ای از موارد، واژه‌های دشوار را نیز، معنا کرده و در موارد مبهم، به وجود آنها در اصل کتاب اشاره کرده و در پاورقی نوشته است. در این کتاب، به جز پیامبر(ص) و امام علی(ع) روایتهایی هم از سایر امامان معصوم نقل شده است.[۱]


پانويس

  1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص78-79


منابع مقاله

معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

وابسته‌ها