الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    <div class="boxTitle"><big>'''[[مأساة الزهراء علیهاالسلام، شبهات و ردود]]'''</big></div>
    <div class="boxTitle"><big>'''[[مستند الشيعة في أحكام الشريعة]]'''</big></div>
    [[پرونده:NUR00996J1.jpg|بندانگشتی|مأساة الزهراء علیهاالسلام، شبهات و ردود|175px]]
    [[پرونده:NUR03677J1.jpg|بندانگشتی|مستند الشيعة في أحكام الشريعة|175px]]


    '''مأساة الزهراء علیهاالسلام، شبهات و ردود'''، اثر عربی [[عاملی، جعفرمرتضی|سید جعفر مرتضی عاملی]]، به بررسى مسائلى مى‌پردازد که در سال‌هاى اخیر پیرامون مظلومیت حضرت زهرا(س) و آنچه پس از رحلت پیامبر(ص) بر او گذشت و نیز مسائلى را که گونه‌اى ارتباط با آن حضرت دارد، مطرح می‌کند.
    '''مستند الشیعة فی أحکام الشریعة''' تألیف [[نراقی، احمد بن محمدمهدی|احمد بن محمد مهدى بن ابوذر نراقى کاشانى]]، معروف به [[نراقی، احمد بن محمدمهدی|فاضل نراقى]](م 1245 ق) یک دوره فقه استدلالى مبسوط از کتاب الطهارة تا آخر کتاب الارث مى‌باشد.


    در جلد اول، نویسنده در فصل اول از باب نخست، سخن خود را از تاریخ تولد آن حضرت آغاز کرده است؛ با این دلیل که برخى تلاش مى‌کنند تا روایت منقول از پیامبر(ص) و ائمه(ع) را که مى‌گوید: «زهرا(ع)، پس از اسراء و معراج از میوه بهشتى به دنیا آمد»، نادیده بگیرند؛ یا از التزام به این امر که زهرا(س) در سنین پایین با [[امام على(ع)|على(ع)]] ازدواج کرد، سرپیچى کنند؛ زیرا تا حدودى در توجیه و اقناع مخاطبان خود دچار زحمت مى‌شوند، ولذا ترجیح مى‌دهند که اصلا متعرّض آن نشوند.
    این کتاب از نظر زیادى فروعات فقهى، جامعیت اقوال و نظریات، ایجاز و اختصار در عبارتها، طرح مهمترین مسائل و کاملترین دلائل و ترک مسائل غیر مهم و فروع نادر و قیاسهاى ضعیف، دقت بلیغ و اسلوب جدید در نوع خود کم‌نظیر است تا جایى که بخصوص در مورد کتاب قضاء آن مشهور است که کتابى نظیر آن نوشته نشده است.


    در فصل دوم، به بررسی رابطه حضرت زهرا(س) با غیب، پرداخته شده است. غیب در زندگانی زهرا(س)، تأویل روایات، آیا زهرا(س) اولین مؤلف در اسلام است؟ آیا احکام شرعی در مصحف زهرا(س) وجود داشته؟ و عدم تعارض در احادیث مصحف زهرا(س)، از جمله عناوینی است که در این فصل، مورد بحث قرار گرفته است.
    از نظر علم اصول فقه نیز طرح نظریات جدید اصولى در مباحثى مثل انقلاب نسبت، شهرت فتوایى، قاعده‌ى تسامح و تعارض اخبار موجب شده که این کتاب مورد توجه فقهاى عظام قرار گرفته و در کتب بزرگانى همچون [[بحرالعلوم، سید محمد|سید محمد بحر العلوم]] در کتاب بلغة الفقیه، [[نایینی، محمدحسین|مرحوم نائینى]] در کتاب الصلاة، مرحوم [[یزدی، محمدکاظم بن عبدالعظیم|سید محمد کاظم یزدى]] در کتاب‌هاى سؤال و جواب و دلیل الناسک، [[شيخ انصارى|شیخ انصارى]] در کتاب‌هاى صوم، زکاة، خمس و المکاسب، [[حکیم، سید محسن|مرحوم حکیم]] در [[مستمسك العروة الوثقی|مستمسک عروة الوثقى]]، [[موسوی خوانساری، احمد|صاحب جامع المدارک]] و تقریبا در تمام کتب فقهى متأخرین به نظریات فقهى و اصولى وى توجه و استناد شده است.
    در فصل سوم، شمارى از پرسش‌ها و پاسخ‌ها را خواهیم خواند که پیرامون تهاجم هیئت حاکمه به فاطمه(س) مطرح است. آنان در انجام مراحل کودتاى خود علیه برنامه الهى و ابلاغ نبوى و غصب خلافت از صاحب برحقّ آن که نصّ و نصب بر حقانیت او تأکید داشت و خود نیز در روز غدیر خم با او بیعت کردند و با خداى خود عهد نمودند که بدان وفا کنند و بیعت نشکنند، به خانه دختر پیامبر(ص) حمله بردند. برخى، این تهاجم را انکار کرده یا در حدوث چیزى جز تهدید به آتش زدن خانه فاطمه(س)، شک نموده‌اند. <div class="mw-ui-button">[[مأساة الزهراء علیهاالسلام، شبهات و ردود|'''ادامه''']]</div>
     
    در چاپ کتاب از 8 نسخه‌ى خطى و دو نسخه‌ى چاپ سنگى استفاده شده است که سه نسخه‌ى خطى از کتابخانه‌ى ملک با شماره‌هاى 1317، 2240 و 1437، سه نسخه‌ى خطى از کتابخانه‌ى مدرسه‌ى شهید مطهرى (سپهسالار) با شماره‌هاى 2231، 22 و 2330، نسخه‌ى کتابخانه‌ى غرب در همدان و نسخه‌ى کتابخانه‌ى آیت‌الله مرعشى با شماره 5947 مى‌باشد. دو نسخه‌ى چاپ سنگى در سالهاى 1273، 1335 چاپ شده است.<div class="mw-ui-button">[[مستند الشيعة في أحكام الشريعة|'''ادامه''']]</div>

    نسخهٔ ‏۲۶ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۷:۲۳

    مستند الشيعة في أحكام الشريعة

    مستند الشیعة فی أحکام الشریعة تألیف احمد بن محمد مهدى بن ابوذر نراقى کاشانى، معروف به فاضل نراقى(م 1245 ق) یک دوره فقه استدلالى مبسوط از کتاب الطهارة تا آخر کتاب الارث مى‌باشد.

    این کتاب از نظر زیادى فروعات فقهى، جامعیت اقوال و نظریات، ایجاز و اختصار در عبارتها، طرح مهمترین مسائل و کاملترین دلائل و ترک مسائل غیر مهم و فروع نادر و قیاسهاى ضعیف، دقت بلیغ و اسلوب جدید در نوع خود کم‌نظیر است تا جایى که بخصوص در مورد کتاب قضاء آن مشهور است که کتابى نظیر آن نوشته نشده است.

    از نظر علم اصول فقه نیز طرح نظریات جدید اصولى در مباحثى مثل انقلاب نسبت، شهرت فتوایى، قاعده‌ى تسامح و تعارض اخبار موجب شده که این کتاب مورد توجه فقهاى عظام قرار گرفته و در کتب بزرگانى همچون سید محمد بحر العلوم در کتاب بلغة الفقیه، مرحوم نائینى در کتاب الصلاة، مرحوم سید محمد کاظم یزدى در کتاب‌هاى سؤال و جواب و دلیل الناسک، شیخ انصارى در کتاب‌هاى صوم، زکاة، خمس و المکاسب، مرحوم حکیم در مستمسک عروة الوثقى، صاحب جامع المدارک و تقریبا در تمام کتب فقهى متأخرین به نظریات فقهى و اصولى وى توجه و استناد شده است.

    در چاپ کتاب از 8 نسخه‌ى خطى و دو نسخه‌ى چاپ سنگى استفاده شده است که سه نسخه‌ى خطى از کتابخانه‌ى ملک با شماره‌هاى 1317، 2240 و 1437، سه نسخه‌ى خطى از کتابخانه‌ى مدرسه‌ى شهید مطهرى (سپهسالار) با شماره‌هاى 2231، 22 و 2330، نسخه‌ى کتابخانه‌ى غرب در همدان و نسخه‌ى کتابخانه‌ى آیت‌الله مرعشى با شماره 5947 مى‌باشد. دو نسخه‌ى چاپ سنگى در سالهاى 1273، 1335 چاپ شده است.