تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق: تفاوت میان نسخه‌ها

(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR79177J1.jpg | عنوان = تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = واقدی، محمد بن عمر (نويسنده) حرفوش، عبد العزیز فیاض (محقق) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = /و2ت2 38/1...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق'''، تألیف متخصص تاریخ غزوات پیامبر(ص) و تاریخ‌نگار و قاضی مشهور قرن دوم هجری قمری، [[ابوعبدالله محمد بن عمر واقدی]] (130- 207ق)، فتوحات مسلمین در بلاد جزیره و برخی شهرهای ارمینیه در سال 17ق را توضیح می‌دهد. پژوهشگر معاصر، [[عبدالعزیز فیاض حرفوش]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و توضیحاتی جغرافیایی و تاریخی در مورد بسیاری از اماکن و اعلام ارائه کرده است.
'''تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق'''، تألیف متخصص تاریخ غزوات پیامبر(ص) و تاریخ‌نگار و قاضی مشهور قرن دوم هجری قمری، [[واقدی، محمد بن عمر|ابوعبدالله محمد بن عمر واقدی]] (130- 207ق)، فتوحات مسلمین در بلاد جزیره و برخی شهرهای ارمینیه در سال 17ق را توضیح می‌دهد. پژوهشگر معاصر، [[حرفوش، عبد العزیز فیاض|عبدالعزیز فیاض حرفوش]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و توضیحاتی جغرافیایی و تاریخی در مورد بسیاری از اماکن و اعلام ارائه کرده است.


==هدف و روش==
==هدف و روش==
* محقق کتاب تأکید کرده است که فتح جزیره در منابع تاریخی دیگر، خیلی مختصر و همراه با اختلاف در تاریخ فتح آمده است و ابن اسحاق آن را در سال 19ق ثبت کرده و دیگران در سال 18ق شمرده‌‌اند، ولی [[واقدی]] که در تعیین زمان و مکان حوادث و شناسایی رجال، دقیق است، ما را به‌صورت منطقی به این آگاهی رسانده است که فتح جزیره در سال 17ق واقع شد. همچنین [[واقدی]] در این کتاب، اسامی مکان‌هایی را ذکر کرده است که در سایر کتاب‌های تاریخی و جغرافیایی یافت نمی‌شود... و معرکه‌ها و جنگ‌هایی را گزارش کرده که مسلمانان در جزیره و ارمینیه وارد آن شدند، ولی در دیگر منابع، خبری از آن نیست<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص10-11</ref>.
* محقق کتاب تأکید کرده است که فتح جزیره در منابع تاریخی دیگر، خیلی مختصر و همراه با اختلاف در تاریخ فتح آمده است و [[ابن اسحاق، محمد|ابن اسحاق]] آن را در سال 19ق ثبت کرده و دیگران در سال 18ق شمرده‌‌اند، ولی [[واقدی، محمد بن عمر|واقدی]] که در تعیین زمان و مکان حوادث و شناسایی رجال، دقیق است، ما را به‌صورت منطقی به این آگاهی رسانده است که فتح جزیره در سال 17ق واقع شد. همچنین [[واقدی، محمد بن عمر|واقدی]] در این کتاب، اسامی مکان‌هایی را ذکر کرده است که در سایر کتاب‌های تاریخی و جغرافیایی یافت نمی‌شود... و معرکه‌ها و جنگ‌هایی را گزارش کرده که مسلمانان در جزیره و ارمینیه وارد آن شدند، ولی در دیگر منابع، خبری از آن نیست<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص10-11</ref>.
* [[عبدالعزیز فیاض حرفوش]]، نخست گزارشی از فتوحات جزیره در دوره خلیفه دوم ارائه کرده و بعد، به معرفی جغرافیایی مناطق مورد نظر (دیار ربیعه، دیار مُضر، دیار بکر و میافارقین و...) پرداخته<ref>ر.ک: همان، ص5-10</ref> و آنگاه افزوده است: اهمیت کتاب حاضر در این است که تنها اثر مستقلّ در موضوع تاریخ فتوحات جزیره است<ref>ر.ک: همان، ص10-11</ref>.
* [[حرفوش، عبد العزیز فیاض|عبدالعزیز فیاض حرفوش]]، نخست گزارشی از فتوحات جزیره در دوره خلیفه دوم ارائه کرده و بعد، به معرفی جغرافیایی مناطق مورد نظر (دیار ربیعه، دیار مُضر، دیار بکر و میافارقین و...) پرداخته<ref>ر.ک: همان، ص5-10</ref> و آنگاه افزوده است: اهمیت کتاب حاضر در این است که تنها اثر مستقلّ در موضوع تاریخ فتوحات جزیره است<ref>ر.ک: همان، ص10-11</ref>.


==اصالت کتاب==
==اصالت کتاب==
محقق کتاب با تأکید بر آنکه «فتوح شام» و «فتوح عراق» از آثار واقدی، مفقود شده، افزوده است: ولیکن اثر حاضر را [[واقدی]] خودش در خصوص فتوحات جزیره تدوین کرده و از او روایت شده است.... [[طبری]] در تاریخش روایت [[واقدی]] را از این فتوحات نقل کرده و تاریخ آن را سال 17ق و به فرماندهی عیاض بن غنم دانسته است و برخی حوادث و اسامی رجال و قبائل را نیز آورده است<ref>ر.ک: همان، ص23-24</ref>. [[عبدالعزیز فیاض حرفوش]]، منابع [[واقدی]] در تألیف این اثر را تعیین کرده و از جمله، نوشته است که او برخی روایات فتوح را از [[ابن اسحاق]] نقل کرده است<ref>ر.ک: همان، ص24-25</ref>.
محقق کتاب با تأکید بر آنکه «فتوح شام» و «فتوح عراق» از آثار واقدی، مفقود شده، افزوده است: ولیکن اثر حاضر را [[واقدی، محمد بن عمر|واقدی]] خودش در خصوص فتوحات جزیره تدوین کرده و از او روایت شده است.... [[طبری، محمد بن جریر بن یزید|طبری]] در تاریخش روایت [[واقدی، محمد بن عمر|واقدی]] را از این فتوحات نقل کرده و تاریخ آن را سال 17ق و به فرماندهی عیاض بن غنم دانسته است و برخی حوادث و اسامی رجال و قبائل را نیز آورده است<ref>ر.ک: همان، ص23-24</ref>. [[حرفوش، عبد العزیز فیاض|عبدالعزیز فیاض حرفوش]]، منابع [[واقدی، محمد بن عمر|واقدی]] در تألیف این اثر را تعیین کرده و از جمله، نوشته است که او برخی روایات فتوح را از [[ابن اسحاق، محمد|ابن اسحاق]] نقل کرده است<ref>ر.ک: همان، ص24-25</ref>.


==ساختار و محتوا==
==ساختار و محتوا==
خط ۵۷: خط ۵۷:


[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده: تاریخ (عمومی)]]
[[رده: تاریخ آسیا]]
[[رده: تاریخ کشورهای عربی]]


[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 فروردین 1403]]
[[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محمد خردمند]]
[[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محمد خردمند]]
[[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محسن عزیزی]]
[[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محسن عزیزی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۳۶

تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق، تألیف متخصص تاریخ غزوات پیامبر(ص) و تاریخ‌نگار و قاضی مشهور قرن دوم هجری قمری، ابوعبدالله محمد بن عمر واقدی (130- 207ق)، فتوحات مسلمین در بلاد جزیره و برخی شهرهای ارمینیه در سال 17ق را توضیح می‌دهد. پژوهشگر معاصر، عبدالعزیز فیاض حرفوش، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و توضیحاتی جغرافیایی و تاریخی در مورد بسیاری از اماکن و اعلام ارائه کرده است.

تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق
تاريخ فتوح الجزيرة و الخابور و ديار بكر و العراق
پدیدآورانواقدی، محمد بن عمر (نويسنده) حرفوش، عبد العزیز فیاض (محقق)
ناشردار البشائر
مکان نشرسوریه - دمشق
سال نشر1417ق - 1996م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/و2ت2 38/1 DS
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

هدف و روش

  • محقق کتاب تأکید کرده است که فتح جزیره در منابع تاریخی دیگر، خیلی مختصر و همراه با اختلاف در تاریخ فتح آمده است و ابن اسحاق آن را در سال 19ق ثبت کرده و دیگران در سال 18ق شمرده‌‌اند، ولی واقدی که در تعیین زمان و مکان حوادث و شناسایی رجال، دقیق است، ما را به‌صورت منطقی به این آگاهی رسانده است که فتح جزیره در سال 17ق واقع شد. همچنین واقدی در این کتاب، اسامی مکان‌هایی را ذکر کرده است که در سایر کتاب‌های تاریخی و جغرافیایی یافت نمی‌شود... و معرکه‌ها و جنگ‌هایی را گزارش کرده که مسلمانان در جزیره و ارمینیه وارد آن شدند، ولی در دیگر منابع، خبری از آن نیست[۱].
  • عبدالعزیز فیاض حرفوش، نخست گزارشی از فتوحات جزیره در دوره خلیفه دوم ارائه کرده و بعد، به معرفی جغرافیایی مناطق مورد نظر (دیار ربیعه، دیار مُضر، دیار بکر و میافارقین و...) پرداخته[۲] و آنگاه افزوده است: اهمیت کتاب حاضر در این است که تنها اثر مستقلّ در موضوع تاریخ فتوحات جزیره است[۳].

اصالت کتاب

محقق کتاب با تأکید بر آنکه «فتوح شام» و «فتوح عراق» از آثار واقدی، مفقود شده، افزوده است: ولیکن اثر حاضر را واقدی خودش در خصوص فتوحات جزیره تدوین کرده و از او روایت شده است.... طبری در تاریخش روایت واقدی را از این فتوحات نقل کرده و تاریخ آن را سال 17ق و به فرماندهی عیاض بن غنم دانسته است و برخی حوادث و اسامی رجال و قبائل را نیز آورده است[۴]. عبدالعزیز فیاض حرفوش، منابع واقدی در تألیف این اثر را تعیین کرده و از جمله، نوشته است که او برخی روایات فتوح را از ابن اسحاق نقل کرده است[۵].

ساختار و محتوا

این اثر، از 6 فصل به‌ترتیب ذیل تشکیل شده است:

  1. فتح سرزمین خابور (4 فتح)؛
  2. فتح دیار ربیعه (3 فتح و ملحقاتش)؛
  3. فتح دیار بکر (6 فتح)؛
  4. فتح بلاد ارمینیه (2 فتح)؛
  5. فتح دژهای ابن عمر و کوه مارون و شرق دجله؛
  6. فتح موصل و اسماعیلیات و نینوا.

نمونه مباحث

  • آنگاه که شام به‌ دست ابوعبیده عامر بن جراح و خالد بن ولید فتح شد و عمروعاص نیز سرزمین مصر را گشود، خلیفه دوم، عیاض بن غنم اشعری را مأمور کرد که ربیعه و دیار بکر را فتح کند...[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص10-11
  2. ر.ک: همان، ص5-10
  3. ر.ک: همان، ص10-11
  4. ر.ک: همان، ص23-24
  5. ر.ک: همان، ص24-25
  6. ر.ک: متن کتاب، ص30

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها